Huiswerk, de delicate balans tussen loslaten en begeleiden
Huiswerk, een spannende uitdaging voor nieuwe middelbare scholieren. Maar ook vaak voor hun ouders. Als jouw kind straks dagelijks huiswerk krijgt, wat kun je dan het beste doen? Loslaten, begeleiden of van een afstandje meegluren via magister (digitaal leerlingvolgsysteem)?
Mijn ervaring als huiswerkbegeleider leert dat veel ouders gedoe hebben met hun kind over huiswerk. Met de beste intenties probeer je je kind te motiveren of te ondersteunen en toch botst het. Ook als vader van een brugklasleerling en 18-jarige dochter weet ik er alles van. Meestal is mijn aangeboden hulp voor hen een vervelende bemoeienis, een bron van irritatie. Terugtrekken dan maar? Ook niet de oplossing. Als ouder wil je toch ook gewoon betrokken en geïnteresseerd zijn?
Hoe kun je je kind een goede begeleiding bieden bij het maken van zijn huiswerk – met als doel dat hij leert dit zelfstandig te doen – zonder dat dit thuis een strijd wordt?
Hier volgen drie do’s-and-dont’s:
Ga je kind niet controleren
Hoe moeilijk dat soms ook kan zijn, heb vertrouwen in de inspanningen van je kind. Zodra je je kind gaat controleren of deze zijn huiswerk wel (goed) maakt, dan bevind je je op een hellend vlak. Vertrouwen in je kind betekent dus dat je niet steeds het magister van je kind controleert op cijfers en huiswerk. Doodzonde nummer een.
Laat je kind het zelf oplossen
Kinderen in de schoolgaande leeftijd nemen steeds meer eigen beslissingen en maken daarbij fouten. Daar leren ze van. Je kunt niet alles voor hem of haar oplossen. Weersta bijvoorbeeld de neiging om het werkstuk van je kind af te maken. Ook al scheelt dat tijd en gezeur. Het helpt je kind niet, hoe goedbedoeld ook.
Blijf betrokken!
Je hoeft niet altijd maar afstand te houden. Het is juist fijn voor je kind als ouders betrokken zijn. Maar wel vanuit interesse en niet vanuit wantrouwen. Wantrouwen komt meestal voort uit de angst en zorg van ouders dat hun kind het allemaal niet aankan. Dus probeer de neiging te weerstaan om iedere dag te controleren of het huiswerk af is. Wel kun je bijvoorbeeld aanbieden om het so aardrijkskunde van morgen nog te overhoren.
Ouders en het huiswerk van hun kind… het is een delicate balans tussen loslaten en begeleiden. Geef je kind vertrouwen en een gevoel van zelfstandigheid. Laat hem of haar fouten maken, ondersteun waar nodig, maar zit er niet teveel bovenop. Vermijd ook opmerkingen, verwijten of adviezen hoe het beter moet. En maak al helemaal geen ruzie over het huiswerk. Het is zonde van de sfeer in huis als het huiswerk van je kind vervalt tot een dagelijkse strijd.
Column van Diederik ter Haar in Schoolmania, ontspannen naar de middelbare school (Ingrid van Essen en Kiki Mol, 2016)